Rekku Rechardt


See also:
Maisteri Rechardt, ikuinen etsijä
Pekka Rechardt - English translation of a 1983 rock encyclopedia entry
Records with Involvement by Pekka Rechardt
Pekka "Rekku" Rechardt (s. 11.2.1952) tuli klassista musiikkia harrastavasta kodista. Vuonna 1961 Rechardt aloitti sellonsoiton jatkaen sahaamisen harjoittelua vielä kitaristiaikoinaankin. Beatles-herätys koitti 13-vuotiaana ja kellaribändeissä alkoi rummunpaukutus. 15-16-vuotiaana Rekku siirtyi kitaraan. 60-luvun lopulla hän musisoi koulubändi Nuclear Nightclubissa, joka ajanmukaisesti oli bluesrocktrio. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut ja komukkahommissa pyörinyt Rechardt läksi opiskelemaan sosiaalipsykologiaa Helsingin yliopiston valtiotietelliseen tiedekuntaan. Opiskelut jäivät musisointiaikoina syrjään, joten kandin paperit Rechardtille alkoivat häämöttää vasta 90-luvun alussa. 70-luvun alkupuolella Rechardt soitti Harri Saksalan Nälkä-yhtyeessä ja Make Lievosen Taivaantemppelissä. Ensimmäinen levyvisiitti tapahtui 1971 tansanialaisen Longfellow Mugarulan Suomessa tekemällä lp:llä Vijana msife moyo! Selloa hän soitti Jörn Donnerin Hellyys-elokuvan soundtrackillä sekä Isokynä Lindholmin Sirkus-lp:n biisissä Illan prinsessa.

Keväällä 1973 Rekku tuurasi Englannissa käymässä ollutta Jim Pembrokea kolmella Wigwam-keikalla. Rekku katsottiin sopivaksi kitaristiksi ja ennen kaikkea sellistiksi, joten hänet pyydettiin joulukuussa yhtyeen vakijäseneksi. Rakoilevia Wigurivejä pyrittiin samalla eheyttämään, mutta se ei onnistunut, ja bändi hajosi jo kesällä 1974. Selloakaan Rekku ei päässyt soittamaan. Häntä pyydettiin kuitenkin pian uuteen Wigwamiin, ja vaikkei oikein uskonut bändin mahdollisuuksiin, hän päätti liittyä. Yhtyeestäpä tulikin menestys ja Rekusta yhtyeeseen paitsi mainio säveltäjä Pembroken rinnalle myös valovoimainen kitaristiässä, jonka taivaita tavoittelevat soolot pelastivat kertoman mukaan kurjimmankin Wigu-konsertin.

Wigwamin siirryttyä jäähdyttelemään 1977 Rechardt soitti kesän Freemanin bändissä sekä viritteli joidenkin kummastukseksi yhteistyötä Veltto Virtasen kanssa. Vuonna 1978 Rekku aloitti pitkällisen taipaleen teatterimusiikin maailmassa. Hän soitti kohutun Pete Q -projektin bändissä ja ryhtyi 1979 alkaen säveltämään musiikkia näytelmiin ja elokuviin, mikä oli luonteva veto punkvyöryn syrjäyttämältä progevirtuoosilta. Toisaalta samaan aikaan hän soitti Pelle Miljoonan kera Avoimet Ovet -yhtyeessä yhtä hyvin kuin jazzlevyillä. Rechardt jatkoi 1980-luvulla jammailua erilaisissa rockkokoonpanoissa, mutta ei levyttävissä ryhmissä muuten kuin silloin tällöin vieraillen, esim. Piirpauken Villi itä -levyllä 1986. Yksi vuosi meni sivarissa.

1990-luvun taitteessa Rekku ja Pembroke duoilivat Wigu-biisejä esittäen sekä olivat mukana Heinäsirkan Royal Philharmonics -yhtyeessä. Siitä seurasi uusi Wigwam-rupeama, mutta samaan aikaan Rekku heitti myös duokeikkaa runoilija Arto Mellerin kanssa. Wigujen hiivuttua Rekun naamaa näki lähinnä Lapinlahden Lintujen rivistössä. Muutamia kappaleitaankin hän sai yhtyeen levyille ujutettua ennen kuin Wigwam vuonna 2000 jälleen aktivoitui.

Vaikka Rekun omaa soololevyä puuhattiin jo 70-luvulla, sellaista ei ole ilmestynyt. 2000-luvun vaihteen Rekku-vetoisin projekti, Snake Charm -yhtye, teki studionauhoituksia, mutta heidänkin albuminsa jäi julkaisematta.