Wigwam Albums: Live Music From The Twilight Zone


Live Music from the Twilight Zone cover
  1. The Moon Struck One (Robertson)

  2. Let It Be (Lennon - McCartney)
  3. Groundswell (Rechardt)
  4. Pig Storm (Rechardt)

  5. Nipistys (Pohjola)
  6. Imagine (Lennon)
  7. Help Me/Checkin' Up On My Baby (Williamson / Dickson)

  8. Grass For Blades (Pembroke)
LP:
Love Records LXLP 517/518 (1975)
Svart Records SRE 116 (2017)
CD:
Love/Siboney LXCD 517 (1995)
In the UK: Cherry Red Records / Esoteric Recordings ECLEC 2185 (2010)
Ronnie Österberg, drums
Jim Pembroke, vocals, electric piano
Jukka Gustavson, vocals, organ
Pekka Pohjola, bass
Pekka Rechardt, guitar

Recorded at N-Club, Alibi and Tavastia Club, June 1974
Engineered by Måns Groundstroem & Tommi Liuhala
Edited by Paul Jyrälä
Mixed by Jukka Teittinen
Photography by Reijo Porkka
Album design by Mats Huldén & Jukka Gustavson
Produced by Wigwam & Tommi Liuhala


See a more recent photo of the view (Kaivopuisto, Helsinki) of the album cover. Copyright © Urpo Hartikainen.

Reviews:

Ari Puukka, Musa 4/1975.
Arto Pajukallio, Kansan Uutiset xx.05.1975.
Mikael Wiik, Intro 6/1975.
Nigel Camilleri, Dutch Progressive Rock Page 03.12.2001.
Pascal Laurent, Music in Belgium 18.09.2010.
Geoff Feakes, Dutch Progressive Rock Page 35/2010.
Kieron Tyler, The Arts Desk 26.03.2017.

--Pertti Hakala, Rare 2/1992:

Levy heijastelee melko hyvin Wigwamia livebändinä. Koko yhtyeen olemassaolon ajan lainakappaleet olivat muodostaneet keikkasetin rungon, ja sovitukset suosivat pitkiä sooloja ja vapaamuotoista jammailua. --
Lainakappaleet onnistuvat vaihtelevasti. Koko ykköspuolen täyttävä, yli 17-minuuttinen versio Band-biisistä The Moon struck one on Wigwamia parhaimmillaan. Myös Beatlesin Let it be on komeaa kuultavaa, hienoisesta haparoinnista huolimatta. John Lennonin Imagine jää hieman vaisuksi, ja alkuperäisen Wigwamin viimeisen keikan viimeinen biisi, bluespala Help me/Checkin' up on my baby on mukana lähinnä dokumentaarisista syistä.
Rekku Rechardtin ensimmäiset levytetyt Wigwam-sävellykset on sijoitettu levyllä peräkkäin, kuin korostamaan miehen monipuolista musiikillista näkemystä. Kaunis ja hillitty Groundswell jättää soolotilaa Pohjolalle ja Gustavsonille, Rechardtin myötäillessä tyylitajuisesti hieman taaempana. Toinen Rechardtin kappaleista on raskas, hieman Atomic Rooster -tyylinen jytäpala Pig storm, joka ei oikein sovi levyn muun materiaalin sekaan, vaikka tarjoaakin säveltäjälleen oivan tilaisuuden sooloiluun. Pekka Pohjolan Nipistys on uusi sovitus, joka tuo kappaleesta aivan uusia elementtejä esille. On vahinko, ettei Pohjolan sävellyksiä enempää esitetty, saati sitten tallennettu, Wigwamin live-versioina. Nelospuolen täyttävä Pembroke-biisi Grass for blades on hitaasti kasvava, mestarillisesti esitetty teos, joka hyötyy live-esityksen spontaanista tunnelmasta. Erityisesti Rechardt loistaa erinomaisella soolollaan, ja myös muun levyn aikana hieman taustalla ollut Pembroke pääsee ansaitusti esille.
Live Music from the Twilight Zone ei kenties ole niin hyvä live-levy kuin mitä Wigwamilta oli voinut odottaa. Kokonaisuus jää hajanaiseksi, ja inspiroituneen lennokas ote välähtää levyllä vain hetkittäin. Dokumenttina se on kuitenkin korvaamaton julkaisu, ja Fairyportin live-puoliskoon verrattuna myös äänitykseltään kohtalaisen onnistunut näyttö Wigwamin kyvyistä live-bändinä. Yhtyeen itsensä lisäksi tuottajana on toiminut Tommi Liuhala, joka on myös levyn toinen äänittäjä Måns Groundstreomin ohella.